Hírek


Veszélyesek a jégcsapok
2014. február 04. 11:56
A veszélyes, lelógó jégcsapok okozta veszélyhelyzet elhárítása az ingatlan tulajdonosának a felelőssége a jogszabály szerint.

Súlyos sérüléseket is okozhatnak a jégcsapok. Az ónos eső miatt a háztetőkre, ereszre fagyott jégcsapok a nappali olvadás, az éjszakai fagyás miatt akár tűhegyesre, de akár hatalmasra is duzzadhatnak, és ezek a súlyuk miatt bármikor leszakadhatnak. Ezért ezeket a háztulajdonosoknak le kell szedniük, és táblákkal figyelmeztetniük kell a balesetveszélyre a gyalogosokat és az autósokat is. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az épületek előtti járdák seprése, csúszásmentesítése, a jégcsapok, lezuhanó hótömegek eltávolítása, a járdák esetleges elkerítése, figyelemfelhívó tájékoztatók kihelyezése állampolgári feladat, és a tulajdonosok felelőssége. Amennyiben nem tesznek eleget kötelezettségüknek, és ebből adódóan baleset történik, akkor felelősségre is vonhatók. A nehezen hozzáférhető helyekről a katasztrófavédelem térítés ellenében végzi a jégcsapmentesítést, ez alól a közintézmények kivételt képeznek.

Ezúttal felhívjuk a járókelők figyelmét, hogy személyi sérülések és balesetek elkerülése érdekében körültekintően közlekedjenek, és fokozottan ügyeljenek a környezetükre.

 

Foto: Illusztráció